Tillbaka till startsida

Bilder skapade mitt i verkligheten
I Hans Björssons värld skapas de mustiga oljemålningarna mitt i verkligheten,
på plats oavsett rum, temperatur eller omgivning.
Och utifrån stadens, vildmarkens och hamnens landskap
bildar Björsson ett måleri förankrat i verkligheten där sinnena får näring.

Hans Björsson är stockholmaren som flyttade till Bohuslän och Gerlesborg och vidare till Göteborg. En resenär även i miljöer. Hans bilder som just nu finns på Galleri Koch är en vandring genom Göteborgs olika landskap och uttryck.
Där finns hamninloppet med havet i ständig rörelse. Hav i centrum, men båtarna och kranarna kretsar där som färgstarka påminnelser om att här härskar människan. Vidare hamnar man i stadens fasadlandskap. I de smala gränderna kring Kronhusbodarna och Tyska Kyrkan. Väggar som bollar ljuset, färgerna mellan sig i ett förstelnat ögonblick av lila eller starkt gul. Färden avslutas i Göteborgs utkanter vid Delsjöns egen vildmark. Delsjöområdet i vinterrrock, sommarglitter eller i en vilsam glänta.

Poetiskt och rikt
Hans Björssons landskapsmåleri är poetiskt, men inte insmickrande eller överdådigt, utan ett färgstarkt avtryck av verkligheten, med nyanser som pulserar och väcker sinnena, pockar närmare.
Och tillvaron är viktig, inte minst i tillkomsten av hans bilder. Björsson finner inspiration vid platsen för motivet och måste vistas där i dess omedelbara närhet.
– Jag lägger upp mina bilder utomhus, även på vintern fast då får man anpassa arbetssättet efter temperaturen, säger han med ett leende.
– Jag har svårt att konstruera ett landskap inne i ateljén. Jag vill vara på plats, helt enkelt.

Tjugo år med olja
Redan som tonåring väcktes intresset för måleri och i mitten av 80-talet gick han på Gerlsesborgsskolan i Stockholm. Oljan har han hängivit sig åt i drygt tjugo år.
– Jag trivs med den tekniken helt enkelt. Det är sensuellt, kladdigt och jag gillar att färgen torkar långsamt. Akrylfärger är inget för mig.

Yta som skuggar
Och kärleken till färgerna syns i de tjockflytande sjok av olja där ytan fäller skuggor in i kranarna, fälten, snödrivorna, träden och fönstergluggarna. Färger som oväntat tvärvänder och lurar ögat på ännu en resa i detta oförutsedda landskapsmåleri.
Landskap formad direkt i verklighetens mitt kryddat av konstnärens språk och steg. I stad och land.

Anna Berglund
(Stenungsundstidningen, 2000)